Afgelopen jaar werden er in Nederland in totaal 39.452 woninginbraken geregistreerd. Ten opzichte van het aantal huishoudens komt dit neer op één woninginbraak op iedere 254 huishoudens. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van de meest recente politiecijfers. 

Vergeleken met 2018, werden er afgelopen jaar 3.432 minder woninginbraken geregistreerd. De provincie Flevoland heeft de beste papieren; hier daalde het aantal inbraken in woningen met 20,7%. Ook Limburg (-18,1%) kent een forse afname in het aantal inbraken. Alleen in de provincie Gelderland steeg het aantal woninginbraken (4,5%). 

Regionale verschillen

De meeste woninginbraken vinden (nog steeds) plaats in de grotere steden, vooral in de Randstad. Zo staan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven op respectievelijk de eerste tot en met de vijfde plaats. Wel daalde het totaal aantal inbraken in deze gemeenten. In 142 gemeenten nam het aantal woninginbraken toe.

Kijkend naar het aantal woninginbraken per huishouden bestaan er grote verschillen. Landelijk was er afgelopen jaar sprake van één woninginbraak op de 254 huishoudens. Inwoners van Rozendaal waren het minst fortuinlijk, met 1 woninginbraak op iedere 85 huishoudens. Het Groningse Loppersum was afgelopen jaar het veiligst, met ‘slechts’ één woninginbraak op iedere 1.070 huishoudens. 

Independer heeft alle ontwikkelingen inzichtelijk gemaakt in haar Woninginbraak monitor. Hier zijn tevens praktische tips en inzichten te vinden met betrekking tot de woonverzekering, waarmee consumenten zich kunnen beschermen tegen (financiële) schade bij een woninginbraak. 

‘’Geen reden om achterover te leunen’’

Rianne Veerman, expert bij Independer: “Goed nieuws dat het aantal woninginbraken landelijk afneemt. Het is echter geen reden om achterover te leunen. Zorg er altijd voor dat je huis goed beveiligd is. En check met enige regelmaat of de dekking van je inboedelverzekering nog bij je past op basis van je persoonlijke situatie. Let daarbij op prijs én inhoud.”

Get our free ebook!
How to get more sales
Download Now